Archiveren;
het onbekende zichtbaar maken
“In een kunstenaars archief komen vaak vele werelden en verhalen samen. Een toegankelijk en gedigitaliseerd archief geeft de kunstenaar (weer) een stem.”
Het kunstenaarsarchief vormt een belangrijk deel van de nalatenschap. Het kan waardevolle gegevens bevatten over de kunstwerken, zoals opdrachtverlening, tentoonstellingsgeschiedenis, teksten en foto’s. Ook over bijvoorbeeld docentschap en samenwerking met anderen kan het belangrijke informatie geven. Denk bij een archief ook aan schets- en dagboeken en aan een inventaris van de bibliotheek.
Tot het archief behoren eveneens alle digitale bestanden, zoals emails en eventuele accounts op social media. Kunstenaars die werken met fotografie, video of computerkunst zullen een omvangrijk digitaal archief hebben. Hoe staat het met de digitale houdbaarheid en toegankelijkheid hiervan?
Om te bepalen wat er allemaal tot het archief behoort en wat van belang is, is het maken van een overzicht noodzakelijk. Zo lang een kunstenaar leeft, is hij of zij de sleutel tot het archief en de toelichting bij documenten en foto’s.
In Nederland verwerft en beheert het RKD, Nederlands Instituut voor Kunstgeschiedenis archieven van beeldend kunstenaars. Ook stadsarchieven en regionale archiefinstellingen verwerven particuliere kunstenaarsarchieven. Of een archief uiteindelijk ergens kan worden ondergebracht is van vele factoren afhankelijk. Bij dit proces kan ik adviseren en bemiddelen.
Archiveren
– Analyse van inhoud en conditie van het archief
– Advies over inventarisatie en houdbaarheid
– Advies over digitale registratie
– Afnemen van interviews over het archief
– Verkenning van mogelijke bestemmingen voor het archief
Advies over archivering en registratie. Documenten uit de nalatenschap van Sef Peeters (1947-2019) worden overgedragen aan het Stadsarchief Breda.
Het overzetten van originele videobanden naar digitale dragers vraagt om het inschakelen van ervaren specialisten.