Voorbereiden;

hoe en wanneer te beginnen?

“In het Duits spreekt

men ook wel over een

Vorlass, waarbij

tijdens het leven van 

de kunstenaar de

toekomstige 

nalatenschap

onderwerp is van 

gesprek.”

Kunstenaars gaan niet met pensioen. Vrijwel zonder uitzondering wordt er een leven lang gewerkt. Op enig moment zal dit levenswerk het zonder u als schepper moeten stellen. Anderen (uw erfgenamen, of een stichting) krijgen er dan zeggenschap over, inclusief het auteursrecht. Een verantwoordelijkheid die een goede voorbereiding en overdracht verdient. Hoe doe je dat? Welke mogelijkheden zijn er? En wat komt daar allemaal bij kijken?

Geen kunstenaarspraktijk is hetzelfde, en elke kunstenaar heeft een persoonlijke visie op zijn of haar toekomstige nalatenschap. Tegelijkertijd zijn er vragen die voor elke kunstenaar gelden. Wat regel je in je testament bijvoorbeeld, en hoe wordt de erfbelasting over de na te laten kunstwerken berekend? De meeste kunstenaars hebben wel eens nagedacht over een bestemming voor hun werk en archief. Is een stichting handig? Hoe maak je je wensen kenbaar? En zijn ze ook uitvoerbaar?

In het Duits spreekt men ook wel over een ‘Vorlass’, waarbij tijdens het leven van de kunstenaar de toekomstige nalatenschap onderwerp is van gesprek.

Door het onderwerp samen te bespreken en een persoonlijk en realistisch plan te maken, komt er rust en overzicht. In enkele gesprekken breng ik samen met u prioriteten in beeld en kijken we welke stappen er gezet kunnen worden.

 

Maria Blaisse

“Ik zie het als onderdeel van mijn werk om er voor te zorgen dat ik het overdraag aan anderen. Er kan nog zo veel mee ontwikkeld worden. Ik voel een urgentie om mijn energie daaraan te besteden.”_ Maria Blaisse (1944)

Roy Villevoye

Ik merk dat ik de laatste tijd als ik iets nieuws maak denk: ‘Ach, die arme kinderen. Ik moet het misschien maar allemaal in de haven gooien.’ Het voelt goed om het nu met elkaar te bespreken en uit te zoeken.”_ Auke de Vries (1937)

Roy Villevoye

Het is ook een last dat je aan iets aan het bouwen bent, dat na je dood verder moet gaan. Tegelijkertijd vind ik het ontzettend belangrijk dat ik van overleden kunstenaars kan zien wat zij gedaan hebben, hoe zij leefden, hoe zij dachten, dus ik heb me ertoe te verhouden dat ik daarin een keten volg.”_ Roy Villevoye (1960)

Katinka Lampe

Het lijkt me heel akelig als mijn familie mijn atelier op moet ruimen en daar beslissingen in moet nemen, of een werk goed is, of af is. Dat wil je niet.”_ Katinka Lampe (1963)