Beheren;

zorgen voor een nalatenschap

“Het ordenen van de vragen en het samen opstellen van een realistisch plan kan richting en perspectief geven.”

Bij leven is de kunstenaar de centrale persoon in alles wat te maken heeft met de kunstwerken, het archief, het atelier en de contacten met anderen. Hij of zij maakt vanuit het kunstenaarschap keuzes en neemt de beslissingen.

Bij het overlijden van een kunstenaar gaan de bezittingen over naar de erfgenamen, of bijvoorbeeld naar een stichting. Zij krijgen hierover het beheer en worden meestal ook het aanspreekpunt voor anderen.

Het beheren van een kunstenaarsnalatenschap kan een mooie taak zijn, en ook een stevige klus. Allerlei praktische, inhoudelijke en persoonlijke vragen doen zich hierbij voor: ‘Hoe dit te organiseren? Hoe zit het met auteursrechten? Hoe doen anderen dit?

Hoe vorm je een lopende kunstenaarspraktijk om naar een situatie die recht doet aan de kunstenaar, het oeuvre, én aan uw mogelijkheden als erfgenaam of bestuur van een stichting? Ook bij bestaande nalatenschappen kan het ordenen van de vragen en het samen opstellen van een realistisch plan richting en perspectief geven.

Ik help u graag verder, met praktische informatie, advies over museale schenkingen of het oprichten van een stichting. Ook met vragen over het registreren van de collectie of het begeleiden naar geschikte opslagruimte kunt u bij mij terecht.

 

Gerealiseerd voor nalatenschap Aat Veldhoen (1934-2018)

• Registratie collectie in Artchive in samenwerking met taxateur;

• Selecties en schenkingen aan negen musea;

• Transport en opslag in samenwerking met Kortmann Art Packers.

• Advies aan executeur en afhandeling schenkingen.

 

Roy Villevoye

Art handling en transport op maat met Kortmann Art Packers. Goede voorbereiding en registratie bespaart tijd en kosten.

Katinka Lampe

Polaroids uit de nalatenschap Aat Veldhoen worden beoordeeld door conservatoren van het Rijksmuseum, in aanwezigheid van de erfgenamen