Over mij;

kunst en een unieke specialisatie

 

Miriam Windhausen_Foto Jolanthe Lalkens

Miriam Windhausen

info@miriamwindhausen.nl

T 06 22849282

SBMK
VNK

Mijn hart gaat uit naar kunst. Ik studeerde grafische vormgeving aan de HKU (1984-1989) en kunstgeschiedenis aan de UvA (1993-2001). Tijdens deze laatste studie was ik ruim twee jaar als conservator verantwoordelijk voor de collectie en tentoonstellingen in het Armando Museum in Amersfoort. Daarna werkte ik als eindredacteur voor het kunsthistorisch tijdschrift Jong Holland en het Centrum Beeldende Kunst Utrecht. Via een interim-conservatorschap bij het Scheringa Museum voor Realisme in Spanbroek kwam ik in 2009 bij Museum (voor Moderne Kunst) Arnhem terecht. Hier werkte ik tien jaar als Hoofd Collecties, maakte vele tentoonstellingen en was ik lid van het Management Team.

Sinds 2017 heb ik mij gespecialiseerd als adviseur kunstenaarsnalatenschappen. Mijn werkzaamheden zijn er op gericht samen met kunstenaars, erfgenamen en het kunstenveld uniek en waardevol erfgoed te behouden en zichtbaar te maken. De dichtregel van Lucebert ‘alles van waarde is weerloos’ is hierbij mijn drijfveer. Ik werk zelfstandig en onafhankelijk en heb een breed, multidisciplinair en relevant netwerk.

Kunst en kunstenaarsnalatenschappen maken al zo lang ik me kan herinneren deel uit van mijn leven. Voor mijn afstuderen verdiepte ik me in de oeuvres van zeven kunstenaars uit drie generaties Windhausen in de 19de en 20ste eeuw. Een rijk ontdekkingspad dat ik nog steeds bewandel en waarvoor in 2008 de Stichting Windhausen Erfgoed werd opgericht, waarvan ik voorzitter ben.

Ik ben aangesloten bij Stichting Behoud Moderne Kunst (SBMK), Vereniging Nederlandse Kunsthistorici (VNK), de Vereniging Kunst, Cultuur en Recht (VKCR), Sculpture Network Europe en Expanded Archives Network.